testit

Alkoholisti & alkoholiriippuvuus

Alkoholisti testi - olenko alkoholisti?

Alkoholisteille tyypillistä on alkoholin pakonomainen käyttö riippumatta sen sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Alkoholisti ei enää pysty hillitsemään alkoholinkäyttöään, ja hän kärsii sekä fyysisistä että psyykkisistä alkoholin vieroitusoireista. Alkoholistin juominen voi olla joko kausittaista tai jatkuvaa. Usein alkoholisteilla on kohonnut toleranssi, eli korkea alkoholin sietokyky. Alkoholistiksi ei muututa muutamassa päivässä, vaan alkoholismin syntyminen voi kestää vuosia. Alkoholistille itselleen voi usein olla vaikeaa tunnistaa oma sairautensa.

Juomisen haittavaikutukset ja riskit alkoholistille

Alkoholin vaikutus yltää kaikkialle elimistöön, joten alkoholin liikakäyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä. Alkoholistit kärsivät useista eri terveydellisistä ongelmista, kuten masennuksesta, hermosairauksista, korkeasta verenpaineesta ja älyllisten toimintojen heikkenemisestä. Alkoholin liikakäyttö altistaa myös monille vakaville sairauksille, kuten haimatulehdukselle, maksakirroosille tai maksan rasvoittumiselle. 

Tämän lisäksi alkoholistien yksittäisiin juomiskertoihin liittyy aina riski muun muassa yliannostukseen eli alkoholimyrkytykseen, väkivaltaiseen käytökseen, erilaisiin onnettomuuksiin sekä hukkumiseen. Välillisiä haittoja alkoholiriippuvuudesta ovat sosiaalisten suhteiden kärsiminen, koska alkoholistin suhteet läheisten ja ystävien kanssa kärsivät usein alkoholismin takia.

Olet sitten alkoholisti, alkoholiriippuvainen tai alkoholin suurkuluttaja, meiltä löydät avohoito-ohjelman, jolla saat alkoholinkäyttösi takaisin hallintaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta parempaan ja osaavat ammattilaisemme ovat tukenasi koko hoidon ajan.

alkoholisti mies makaa sairaalassa letkuissa alkoholismi hoidossa
alkoholisti avohoito contral alkoholismi

Alkoholisti voi parantua alkoholismista lääkityksen ja terapian avulla

78% hoitamistamme alkoholisteista onnistuu saavuttamaan tavoitteensa alkoholinkäytön vähentämisessä. Hoitomme perustuu tieteellisesti tutkittuun ja suomalaisiin Käypä Hoito -suosituksiin nojaavaan Contral-menetelmään, jossa yhdisyy juomishimon poistava lääkitys ja kognitiivinen psykoterapia.

Contral Clinicsillä on 30 vuoden kokemus riippuvuussairauksien hoidosta, ja olemme auttaneet tuhansia alkoholisteja kohti parempaa elämää. Avohoitomallimme takaa alkoholistille täyden yksityisyyden, ja tapaamiset on helppo sovittaa omaan arkirutiiniin.

Contral-menetelmä alkaa 30 minuutin infokäynnillä, jolloin ammattilainen kertoo tarkemmin hoito-ohjelman kulusta ja sen sopivuudesta juuri sinulle. Koko ohjelman voi halutessaan suorittaa myös etänä. Tiedustele lisää tai varaa infokäynti ja tee elämäsi paras päätös.

Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi alkoholismia?
Tee alkoholiriippuvuustesti
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä
testistä

Alkoholisti -testin (ns. AUDIT testi) taustaa

AUDIT-testi eli Alcohol Use Disorders Identification Test on seulontatyökalu, joka on erityisesti suunniteltu tunnistamaan alkoholiriippuvuutta ja siihen liittyviä ongelmia. Maailman terveysjärjestö WHO on kehittänyt kyselylomakkeeseen perustuvan AUDIT testin, joka arvioi yksilön alkoholin käyttötapoja ja auttaa terveydenhuollon ammattilaisia puuttumaan alkoholiongelmiin varhaisessa vaiheessa.

 AUDIT-testiä on käytetty jo 1980-luvulta alkaen. Kattavan kliinisen tutkimuksen tukemana AUDIT-testi on osoittautunut luotettavaksi ja päteväksi alkoholiriippuvuuden havaitsemisessa. Se sisältää kysymyksiä, jotka antavat tietoa yksilön juomatavoista, kuten juomisen tiheydestä, määrästä ja alkoholistien riippuvuuteen liittyvästä käyttäytymisestä. Testin voi tehdä joko alkoholisti itse tai vaihtoehtoisesti huolestunut alkoholistin läheinen voi tehdä testin alkoholiriippuvaisen puolesta.

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
10 monivalintakysymystä

Kyselyssä ei tarvitse kirjoittaa vastauksia auki

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
2-3 minuuttia

Keskimääräinen AUDIT testin täyttämiseen menevä aika

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
5 tulosluokitusta

Kertovat riippuvuusriskin tai riippuvuuden tasosta

alkoholisti apua contral alkoholismi ja pitkä tie

Alkoholisti tarvitsee pitkäjänteistä ja tavoitteellista apua

Omaiset tekevät usein kaikkensa auttaakseen läheistään pääsemään irti alkoholiriippuvuudesta, mutta perusteellisesti opittua tapaa ei useinkaan ole helppo muuttaa. Silloin tulee kääntyä ammattilaisen puoleen asianmukaisen avun saamiseksi. Jos alkoholirippuuvuutta yritetään hoitaa lyhytjänteisesti ja ilman jatkohoitoa, ongelma useimmiten uusiutuu ennen pitkää.

Contral Clinics auttaa juomiskierteeseen sortuneita, eikä alkoholisti enää jää yksin. Menetelmämme soveltuu kaikille alkoholiriippuvuudesta kärsiville. Hoidon avulla pyritään vähentämään juomishimoa, jolloin alkoholinkulutus vähenee asteittain hoidon edetessä. Hoidon lopullisen tavoitteen jokainen alkoholisti voi asettaa itse.

Tee tältä sivulla löytyvä 2 minuutin testi, jotta selviää oletko itse alkoholisti, tai pyydä alkoholiriippuvuudesta kärsivää läheistäsi tekemään se.

Alkoholistit, alkoholiriippuvuus ja alkoholikulttuuri Suomessa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan alkoholiriippuvuus on yksi kehittyneiden maiden suurimmista kansanterveysongelmista. Suomalaisen juomakulttuurin erityispiirre on pitkään ollut humalahakuinen juominen ja jopa muutama prosentti suomalaisista on alkoholisteja. Alkoholisairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat kolmanneksi yleisin syy kuolemalle Suomessa, ja suomalaisten pahin terveysuhka onkin päihteiden liikakäyttö, etenkin alkoholiriippuvuus.

THL:n vuonna 2016 tekemän juomatapatutkimuksen mukaan jopa 13 % suomalaisista käyttää alkoholia niin paljon, että heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski. 78 % kaikesta juodusta alkoholista taas kuuluu riskikäyttöön, eli alkoholi kulutetaan riskikäyttäjien toimesta tai alkoholia juodessa humalakäytön raja ylittyy. 58 % niistä alkoholinkäyttäjistä, joilla on korkea pitkäaikaisten terveyshaittojen riski, pitää itseään alkoholin kohtuukäyttäjinä, mikä kertoo alkoholistien ja alkoholiriippuvaisten vääristyneestä alkoholinkäytön kuvasta.

suomalainen alkoholisti mies istuu tuolissa tyhjiä pulloja vierellään
tilastoja

Alkoholin kulutus ja riskikäyttö Suomessa

Alkoholin kulutus vuosittain

Kuvaaja, joka esittää Alkoholin kulutusta vuosittain Suomessa
Ellipse Blue Light

Miehet 73% (n.16l)

Ellipse Light

Naiset 27% (n.6l)

Keskimääräinen alkoholinkulutus oli reilu 10 litraa puhdasta alkoholia yli 15-vuotiasta asukasta kohden

Terveyshaittojen riski suomalaisilla

Kuvaaja, joka esittää 
alkoholin aiheuttamien Terveyshaittojen riskiä Suomalaisilla
Ellipse Blue Light

Kohonnut 13%

Vähintään 13%:lla suomalaisista eli 556 000 ihmisellä pitkäaikaisten terveyshaittojen riski on kohonnut runsaan alkoholinkulutuksen tai alkoholiriippuvuuden vuoksi

Lähipiirissä alkoholin suurkuluttaja

Kuvaaja, joka esittää sitä kuinka monella suomalaisella on Lähipiirissä alkoholin suurkuluttaja
Ellipse Light

Kyllä 50%

Tutkimuksessa yhteensä 50 prosentilla väestöstä oli lähipiirissään ihminen, jolla on alkoholinkäytöstä johtuvia ongelmia.

Heräsikö kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä täysin anonyymisti suojatulla yhteydenottolomakkeella.
Ota yhteyttä
hoitaja tekee kirjausta potilaasta kansioonhoitaja tekee kirjausta potilaasta kansioon