Alkoholisteille tyypillistä on alkoholin pakonomainen käyttö riippumatta sen sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Alkoholisti ei enää pysty hillitsemään alkoholinkäyttöään, ja hän kärsii sekä fyysisistä että psyykkisistä alkoholin vieroitusoireista. Alkoholistin juominen voi olla joko kausittaista tai jatkuvaa. Usein alkoholisteilla on kohonnut toleranssi, eli korkea alkoholin sietokyky. Alkoholistiksi ei muututa muutamassa päivässä, vaan alkoholiriippuvuuden syntyminen voi kestää vuosia. Alkoholistille itselleen voi usein olla vaikeaa tunnistaa oma sairautensa.
AUDIT-testi eli Alcohol Use Disorders Identification Test on seulontatyökalu, joka on erityisesti suunniteltu tunnistamaan alkoholiriippuvuutta ja siihen liittyviä ongelmia. Maailman terveysjärjestö WHO on kehittänyt tämän kyselylomakkeen, joka arvioi yksilön alkoholin käyttötapoja ja auttaa terveydenhuollon ammattilaisia puuttumaan tilanteeseen varhaisessa vaiheessa.
AUDIT-testiä on käytetty jo 1980-luvulta alkaen. Kattavan kliinisen tutkimuksen tukemana AUDIT-testi on osoittautunut luotettavaksi ja päteväksi alkoholiongelmien havaitsemisessa. Se sisältää kysymyksiä, jotka antavat tietoa yksilön juomatavoista, kuten juomisen tiheydestä, määrästä ja alkoholistien riippuvuuteen liittyvästä käyttäytymisestä. Testin voi tehdä joko alkoholisti itse tai vaihtoehtoisesti huolestunut alkoholistin läheinen voi tehdä testin alkoholiriippuvaisen puolesta.
Kyselyssä ei tarvitse kirjoittaa vastauksia auki
Keskimääräinen kyselyn täyttämiseen menevä aika
Kertovat riippuvuusriskin tai riippuvuuden tasosta
Alkoholin vaikutus yltää kaikkialle elimistöön, joten alkoholin liikakäyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä. Alkoholistit kärsivät useista eri terveydellisistä ongelmista, kuten masennuksesta, hermosairauksista, korkeasta verenpaineesta ja älyllisten toimintojen heikkenemisestä. Alkoholin liikakäyttö altistaa myös monille vakaville sairauksille, kuten haimatulehdukselle, maksakirroosille tai maksan rasvoittumiselle.
Tämän lisäksi alkoholistien yksittäisiin juomiskertoihin liittyy aina riski muun muassa yliannostukseen eli alkoholimyrkytykseen, väkivaltaiseen käytökseen, erilaisiin onnettomuuksiin sekä hukkumiseen. Välillisiä haittoja alkoholiriippuvuudesta ovat sosiaalisten suhteiden kärsiminen, koska alkoholistin suhteet läheisten ja ystävien kanssa kärsivät usein riippuvuuden takia.
Olet sitten alkoholisti, alkoholiriippuvainen tai alkoholin suurkuluttaja, meiltä löydät avohoito-ohjelman, jolla saat alkoholinkäyttösi takaisin hallintaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta parempaan ja osaavat ammattilaisemme ovat tukenasi koko hoidon ajan.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan alkoholismi on yksi kehittyneiden maiden suurimmista kansanterveysongelmista. Suomalaisen juomakulttuurin erityispiirre on pitkään ollut humalahakuinen juominen ja jopa muutama prosentti suomalaisista on alkoholisteja. Alkoholisairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat kolmanneksi yleisin syy kuolemalle Suomessa, ja suomalaisten pahin terveysuhka onkin päihteiden liikakäyttö.
THL:n vuonna 2016 tekemän juomatapatutkimuksen mukaan jopa 13 % suomalaisista käyttää alkoholia niin paljon, että heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski. 78 % kaikesta juodusta alkoholista taas kuuluu riskikäyttöön, eli alkoholi kulutetaan riskikäyttäjien toimesta tai alkoholia juodessa humalakäytön raja ylittyy. 58 % niistä alkoholinkäyttäjistä, joilla on korkea pitkäaikaisten terveyshaittojen riski, pitää itseään alkoholin kohtuukäyttäjinä, mikä kertoo alkoholistien ja alkoholin liikakäyttäjien vääristyneestä alkoholinkäytön kuvasta.
Alkoholin kulutus vuosittain
Miehet 73% (n.16l)
Naiset 27% (n.6l)
Keskimääräinen alkoholinkulutus oli reilu 10 litraa puhdasta alkoholia yli 15-vuotiasta asukasta kohden
Terveyshaittojen riski suomalaisilla
Kohonnut 13%
Vähintään 13%:lla suomalaisista eli 556 000 ihmisellä pitkäaikaisten terveyshaittojen riski on kohonnut runsaan alkoholinkulutuksen vuoksi
Lähipiirissä alkoholin suurkuluttaja
Kyllä 50%
Tutkimuksessa yhteensä 50 prosentilla väestöstä oli lähipiirissään ihminen, jolla on alkoholinkäytöstä johtuvia ongelmia.