testit

Peliriippuvainen testi

Grafiikka jossa pelikortit, pelinappula ja reisiluut, Peliriippuvuus

Olenko peliriippuvainen?

Peliriippuvainen voi tarkoittaa joko rahapeli- tai digipeliriippuvaista. Tässä yhteydessä peliriippuvainen tarkoittaa nimenomaan uhkapeli- ja rahapeliriippuvaista. Mikäli kärsit viihdepeliriippuvuudesta, siirry nettiriippuvuuden testiin.

Peliriippuvaisen on vaikea tai mahdoton hallita rahapelaamista ja pelikierre kiihtyy entisestään voitoista tai häviöistä riippumatta. Peliriippuvainen kärsii usein taloudellisista ja tunnetason haitoista sekä ihmissuhdeongelmista. Peliriippuvaiselle pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten hermostuneisuutta, keskittymisongelmia ja unettomuutta.

testistä

Peliriippuvainen -testin taustaa

Peliriippuvuutta on pitkään mitattu PGSI-testillä (Problem Gambling Severity Index). Testi mittaa edeltävän vuoden aikana tapahtunutta ongelmallista rahapelaamista ja sen aiheuttamia negatiivisia seurauksia. THL:n mukaan PGSI-testin on todettu sopivan hyvin sekä väestötutkimuksiin että kliinisen työn tueksi peliriippuvaisten tunnistamiseen.

Testin voi tehdä joko peliriippuvainen itse tai vaihtoehtoisesti huolestunut läheinen voi tehdä testin peliriippuvaisen puolesta. Testissä on yhdeksän kysymystä, joilla pyritään selvittämään onko pelaamisesta tullut ongelma tai kuinka suuri riski peliongelman muodostumiseen on. Tulokset on jaettu neljään vaihtoehtoon: ei ongelmapelaamista, alhainen riski, kohtalainen riski ja ongelmapelaaminen. 

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
9 monivalintakysymystä

Kyselyssä ei tarvitse kirjoittaa vastauksia auki

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
2-3 minuuttia

Keskimääräinen kyselyn täyttämiseen menevä aika

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
4 tulosluokitusta

Kertovat ongelmapelaamisen riskin tasosta tai peliongelmasta

Epäiletkö olevasi peliriippuvainen?
Tee peliriippuvuustesti!
peliriippuvainen mies painaa pään käsiin korttipelipöydässäpeliriippuvainen mies painaa pään käsiin korttipelipöydässä

Rahapelaamisen haittavaikutukset ja riskit peliriippuvaiselle

Peliriippuvaiset kärsivät usein monista negatiivista vaikutuksista. Kun pelaamisesta syntyy pakonomainen riippuvuus, alkaa peliriippuvainen usein käyttämään pelaamiseen enemmän rahaa kuin alunperin oli tarkoituksena. Tämä voi johtaa helposti velkaantumiskierteeseen, jossa pahimmillaan turvaudutaan lainaan tai omaisten varoihin. 

Peliriippuvaiset myös usein häpeävät pelaamistaan ja siihen liittyy usein pelaamisen salaaminen läheisiltä. Peliriippuvaisen oma henkinen hyvinvointi heikkenee asteittain sekä sosiaaliset suhteet alkavat vähitellen kärsimään. Häpeän ja salailun takia peliongelman kehittymistä on vaikea nähdä ulospäin ja hoitoon hakeutumisen kynnys nousee jatkuvasti.

Mitä aikaisemmin peliriippuvuuteen hakee apua, sitä helpompi ongelma on saada kontrolliin. Ota yhteyttä Contral Clinicsin kokeneisiin ammattilaisiin, jotka auttavat sinut irti riippuvuudesta ja tarjoavat tukensa hoidon joka vaiheessa.

alkoholisti mies näyttää tyhjää lompakkoa
hedelmäpelikone ja värikkäitä valoja, peliriippuvainen

Suomalaisten peliriippuvuus

Suomessa yleisimpiä rahapelejä ovat lottopelit, arpapelit ja raha-automaattipelit. Suomalaisista noin 3 % kärsii rahapeliongelmasta, joka on usein peliriippuvuutta edeltävä vaihe. Vakavampi ongelma peliriippuvuus on sen sijaan noin 1,4 prosentilla suomalaisista ja riskitason pelaamista ilmenee 11 prosentilla suomalaisista. Rahapelaaminen on yleisempää miehille kuin naisilla. 

Euroopan tasolla Suomi on yksi kärkimaista, kun tutkitaan rahapeleihin kulutettua rahan määrää. THL:n tutkimuksen (2019) mukaan yksi suomalainen käytti viikossa rahapelaamiseen keskimäärin 10,33 €. Miesten keskiarvo oli 15,60 € ja naisten 4,47 € viikossa. Sama tutkimus osoitti, että 2,5 % pelaajista kulutti 50 prosenttia rahapelaamiseen käytetystä kokonaissummasta. Eniten rahapeleihin rahaa kuluttivat yli 55-vuotiaat ja vähiten 18–24-vuotiaat.

tilastoja

Suomalaiset - peliriippuvainen kansa?

Rahapelaamisen yleisyys

Kuvaaja, joka esittää rahapelaamisen yleisyyttä Suomessa viimeisten 12kk aikana
Ellipse Blue Light

Kyllä 78%

ellipse grey

Ei 22%

78% oli pelannut rahapelejä edeltäneiden 12 kuukauden aikana.

Peliongelmaisten määrä

Kuvaaja, joka esittää peliongelmaisten määrää koko Suomen väestöstä
Ellipse Blue Light

Miehet 4%

Ellipse Light

Naiset 2.1%

Kolmella prosentilla (noin 112 000 henkilöä) oli ollut rahapeliongelma

Lähipiirissä ongelmalista pelaamista

Kuvaaja, joka esittää sitä kuinka suurella osalla suomalaisista on ollut lähipiirissä ongelmallista pelaamista
Ellipse Light

Kyllä 21%

21% suomalaisista (790 000 henkilöä) on ollut huolissaan ongelmallisesta rahapelaamisesta omassa lähipiirissä.

Heräsikö kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä täysin anonyymisti suojatulla yhteydenottolomakkeella.
Ota yhteyttä
hoitaja tekee kirjausta potilaasta kansioonsairaanhoitaja kirjoittaa potilaspapereihin tietoja pöydän äärellä