palvelut

Peliriippuvuus hoito

Grafiikka jossa pelikortit, pelinappula ja reisiluut, Peliriippuvuus

Mitä peliriippuvuus on?

Peliriippuvuudella voidaan tarkoittaa joko rahapeli- tai digipeliriippuvuutta. Tässä hoidossa peliriippuvuus tarkoittaa nimenomaan uhkapeliriippuvuutta ja rahapeliriippuvuutta. Meiltä löydät myös erillisen hoito-ohjelman digipeli- ja viihdepeliriippuvuuden hoitamiseen. 

Peliriippuvuus tarkoittaa sitä, että rahapelien pelaamista on vaikea hallita ja helposti kiihtyvä pelikierre jatkuu voitoista ja häviöistä riippumatta. Pelaaminen on isossa roolissa elämää ja sen lopettamisesta voi seurata vieroitusoireita, kuten hermostuneisuutta, keskittymisongelmia ja unettomuutta, ja se voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Pelaaminen voi olla jatkuvaa, vaihtelevaa tai kausittaista.

Epäiletkö olevasi peliriippuvainen?
Tee peliriippuvuustesti!
peliriippuvainen mies painaa pään käsiin korttipelipöydässäpeliriippuvainen mies painaa pään käsiin korttipelipöydässä
miten se toimii

Peliriippuvuuden hoito avohoitona tai etähoitona

Uhkapeli- ja rahapeliriippuvaisille tarkoitettu peliriippuvuuden avohoito-ohjelma on kehitetty Suomessa alan parhaiden ammattilaisten toimesta. Contral Clinics on hoito-ohjelman kehittäjänä ja toteuttajana yksi kokeneimpia maailmassa, ja peliriippuvaisia asiakkaita on hoidettu hyvin tuloksin jo vuosia. Hoito onnistuu huomaamattomasti oman arkesi lomassa ja halutessasi täysin etänä.

Mielihyväjärjestelmän toimintaan voidaan vaikuttaa yhdistämällä psykososiaalisiin, pelaamisen hallintaa edistäviin menetelmiin lääkehoito. Lääkärin ja psykologin ohjeita noudattamalla sinulla on parhaat edellytykset elämänmuutoksessa onnistumiseen. Peliriippuvuus on voitettavissa!

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Ohjelman kesto

Yleensä 3-5 kk, mutta hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti riippuvuusasteen ja tarpeidesi mukaan.

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Ohjelman sisältö

Hoito-ohjelmassa yhdistetään kognitiivis-behavioraalinen lyhytterapia ja mahdollinen lääkehoito. Ohjelmaan kuuluu yhteensä 10 käyntiä, jotka sisältävät terapiakäyntejä sekä lääkärikäyntejä lääkityksen arvioimiseksi.

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Ohjelman tavoite

Selättää peliriippuvuus, jotta et enää kärsi siitä johtuvista erilaisista terveydellisistä, sosiaalisista ja henkisistä haitoista.

Hoidon suunnittelu peliriippuvuuteen

Peliriippuvuuden vaikeusaste ja monet yksilölliset tekijät vaikuttavat sekä hoitomuodon valintaan että hoitotuloksiin. Peliriippuvuuden hoito Contral Clinicsissä kestää tyypillisesti 3-5 kuukautta, mutta tarkempi aika määritellään yksilöllisesti tilanteestasi riippuen. 

Hoitokäynnit koostuvat etukäteen suunnitelluista yksilökäynneistä, mutta joillekin käynneille voit ottaa myös läheisesi mukaan. Hoito-ohjelma ei sisällä velkaneuvontaa. Peliriippuvuuden hoito-ohjelman jälkeen voit sopia tarvittaessa yksilöllisiä seurantakäyntejä ylläpitämään edistystäsi.

Contral Clinics ja Paf (Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys) ovat jo useita vuosia tehneet menestyksellistä yhteistyötä osana Paf:in
vastuullisen pelaamisen ohjelmaa, mikä kertoo hoidon soveltuvuudesta peliriippuvuuteen.

terapeutti kirjaa peliriippuvuus potilaan potilastietoja lomakkeelle
nainen terapeutin peliriippuvuus vastaanotolla kuvailee käsillään

Terapian merkitys peliriippuvuuden hoidossa

Hoito-ohjelmaan sisältyy terapiakäyntejä, joissa pohditaan pelaamiseen liittyvää käytöstäsi sekä riippuvuuteen johtaneita taustasyitä. Saat myös työkirjan ja  itsehoitotehtäviä, jotka on suunniteltu edistämään ajatusmallien muutosta ja sitä kautta muutostavoitteiden saavuttamista. 

Tapaamisten aikana itsehoitotehtäviä käydään läpi ja luomme erilaisia strategioita vanhojen käyttäytymismallien muuttamiseksi ja retkahdusten välttämiseksi.

Lääkitys osana peliriippuvuus -hoitoa

Peliriippuvuuden hoito ei aina vaadi lääkkeiden käyttöä, mutta joissain tilanteissa niistä on apua. Hoidossa käytettävä lääke on nalmefeeni tai naltreksoni, joka poistaa mielihyvän tunnetta eikä aiheuta riippuvuutta. Tämän ei ole tarkoitus olla jatkuva lääkitys, vaan lääkettä otetaan vain silloin, kun on tarkoituksena ryhtyä pelaamaan, tai kun pelkää joutuvansa tilanteeseen, jossa pelaa. Päihdelääkäri suunnittelee aina lääkehoidon yksilöllisesti sinulle.

Sekä psykososiaalisista hoitomuodoista että lääkehoidosta on saatu lupaavia tutkimustuloksia peliriippuvuuden hoidossa. Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 2014 Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksella tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan alkoholiriippuvaisten hoitoon tarkoitettu lääke voi auttaa myös peliriippuvuuteen.

sairaanhoitaja kirjaa peliriippuvuus potilaan tietoja lomakkeelle
palvelut

Contral -menetelmä auttaa taistelussa muitakin riippuvuuksia vastaan

Peliriippuvuuden lisäksi Contral-metodilla hoidetaan myös alkoholi- ja internetriippuvaisia sekä myös ahmimishäiriöistä kärsiviä ihmisiä.
Alkoholiongelma

Kokonaisvaltainen hoito-ohjelma alkoholin väärinkäytön ja alkoholismin hoitoon.

Lue lisää
Grafiikka jossa tietokone ja kettinki, Nettiriippuvuus
Internetriippuvuus

Hoitomme auttaa, kun nettipelaaminen (pelit, joita ei pelata rahasta) tai some muodostuu ongelmaksi.

Lue lisää
Ahmimishäiriö

Räätälöity hoito-ohjelma ihmisille jotka kärsivät syömishäiriöiden kirjoon kuuluvasta ahmimishäiriöstä.

Lue lisää
Heräsikö kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä täysin anonyymisti suojatulla yhteydenottolomakkeella.
Ota yhteyttä
hoitaja tekee kirjausta potilaasta kansioonsairaanhoitaja kirjoittaa potilaspapereihin tietoja pöydän äärellä