erinomaisia TULOKSia

Hoida alkoholistin maksa-arvot ja mieli

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Maksa-arvot laskevat

Laboratorioseurannassa alkoholistien maksa-arvojen lasku oli merkittävää. Potilaiden gamma-GT laski hoidon aikana arvosta 133,6 IU/l arvoon 71,0 IU/l (ks. Kuva). Myös muut maksa-arvot korjaantuivat tilastollisesti merkitsevästi.

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
78% onnistuu

Hoidon läpikäyneistä asiakkaista 78 % onnistui joko saavuttamaan WHO:n kohtuukulutuksen rajan tai puolittamaan alkoholin käyttömääränsä.

Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Tieteellisesti todistettu

Klinikoiltamme kerättyjen tietojen analyysi osoittaa, että juotujen alkoholimäärien ja juomahimon lasku oli tilastollisesti merkitsevää (p<0,001).

Lue lisää
Alkoholistin maksa-arvot laskevat
Mieliala paranee

Myös mielialan todettiin paranevan merkitsevästi hoidon myötä. Beckin depressioasteikolla arvioituna potilaiden mieliala oli alussa keskimäärin 8,2 pistettä (vastaa keskivaikeaa masennusta) ja hoidon lopussa 3,6 (tavanomainen mieliala).

ALKOHOLISTIN MAKSA

Alkoholistin maksa-arvot reagoivat nopeasti juomisen lopettamiseen

Ihmisen maksan tehtävänä on hajottaa myrkkyjä ja vahingollisia aineita kehosta. Alkoholistin maksa kamppailee kroonisen juomisen aiheuttaman ylikuormituksen takia, ja sen kyky käsitellä myrkkyjä heikkenee. Alkoholistin maksa-arvot (esim. alkoholistin GT arvo) kertovat haitallisista muutoksista maksassa, jotka voivat johtaa rasvamaksasairauksiin, maksatulehdukseen ja jopa vakavaan maksakirroosiin.

Pidättäytyminen alkoholista kuitenkin vaikuttaa alkoholistin maksa-arvoihin yllättävän nopeasti. Esimerkiksi jatkuvan juomisen koholle nostamat ASAT ja ALAT -arvot palautuvat normaalitasolle jopa viikoissa. Vakavat maksavauriot ovat kuitenkin peruuttamattomia, joten kannustamme hoitoon hakeutumista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies kurottaa viinipulloa edessään tyhjä viinilasialkoholimista kärsivä miest istuu pöydässä viinipullo ja viinilasi edessään

Miten alkoholistin maksa-arvot (mm. alkoholistin GT-arvo) mitataan?

Alkoholiongelma voidaan todeta laboratoriokokeilla, jotka mittaavat maksa-arvoja. Alkoholistin maksa-arvot ovat selvästi koholla, mikä lisää riskiä maksasairauksiin, kuten maksakirroosiin. 

Alkoholinkäytön lopettaminen alkaa näkyä alkoholistin maksa-arvoissa jo muutamien  viikkojen jälkeen. Yksi hoitomme tavoitteista on saada kohonneet maksa-arvot takaisin normaalille tasolle, jotta sen aiheuttamat terveydelliset riskit pienentyvät.

Alkoholistin GT arvo on yleisin laboratoriokoe alkoholin suurkulutuksen mittaamiseen, vaikkakaan se yksin ei luotettavasti kerro alkoholismista, toisin kuin vaikka Audit-10 kysely ammattilaisen tulkitsemana. Oheisessa kuvaajassa näkyvä alkoholistin GT arvon lasku kertoo vähentyneestä juomisesta. Potilaiden Gamma-GT laski Contral-hoidon aikana arvosta 133,6 IU/l arvoon 71,0 IU/l, mikä vastaa merkittävää parannusta alkoholistin maksa-arvoissa.

Alkoholistin juominen vähenee

Alkoholiongelma alkaa hellittämään otettaan yleensä jo hoidon alkuvaiheessa, ja alkoholinkulutus vähenee selkeästi ohjelman loppua kohden.

Oheinen kuvaaja esittää alkoholin kulutuksen vähentymistä hoito-ohjelman aloittamisen jälkeen. Jo ensimmäisten hoitoviikkojen aikana alkoholin juominen vähenee selkeästi. Vertailukohtana pidetään keskimääräistä kulutusta hoitoa edeltävien kahden viikon ajalta.

Varaa aika

Alkoholin himo laskee

Alkoholin himo voi olla alkoholismista toipuvalle yksi suurimmista haasteista. Alkoholia käytetään usein sen mielihyvää tuottavien vaikutusten takia ja yksi hoidon tavoitteista onkin mielihyvän yhdistäminen muihin asioihin alkoholin sijasta. 

Asiakkaan juomishimoa mitataan VAS (Visual Analogue Scale) -asteikon avulla. Oheinen kuvaaja osoittaa selkeää ja tilastollisesti merkitsevää juomishimon laskua Contralin hoito-ohjelman edetessä ensimmäisestä hoitokäynnistä viimeiseen.

Varaa aika

Mieliala kohenee ja masentuneisuus vähenee

Runsas alkoholinkäyttö toimii masennusta laukaisevana tekijänä. Alkoholin haittavaikutuksiin sisältyy useita psyykkisiä seurauksia, kuten ahdistuneisuutta, levottomuutta, mielialan vaihteluita ja alakuloisuutta. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä selkeämmin nämä vaikutukset näkyvät. 

Asiakkaidemme mielialaa mitataan yleisesti käytössä olevalla Beckin depressioasteikolla (BDI). Tutkimuksessa (n=220) havaittiin merkittävä mielialan parantuminen. Asiakkaiden keskimääräinen mieliala hoidon alussa vastasi keskivaikeaa masennusta (8.2 pistettä), mutta hoidon loppuun mennessä se oli parantunut tavanomaisen mielialan (3.6 pistettä) tasolle.

Varaa aika

Contral Clinicsin asiakaskunta

Alkoholiongelmaa esiintyy lähes kaikissa ikäryhmissä ja asiakaskuntamme koostuu hyvin erilaiset tausta omaavista ihmisistä. Alkoholiongelma ei usein näy ulospäin, vaan valtaosa asiakkaistamme on tavallisia työelämässä täysillä mukana olevia ihmisiä. Keräsimme anonyymisti taustatietoja 179 asiakkaalta ja ne kertovat seuraavaa:

Sukupuoli

Alkoholistin maksa-arvot sivulla oleva kuvaaja Contral Clinicsin asiakkaiden sukupuolijakaumasta
Ellipse Blue Light

Miehet 76%

Ellipse Light

Naiset 24%

Aikaisempia hoitoja alkoholiongelmiin

Alkoholistin maksa-arvot sivulla oleva kuvaaja Contral Clinicsin asiakkaiden aiemmista hoidoista alkoholiongelmiin

Kyllä 53%

Ei 29%

Puuttuva tieto 18%

Ikä

Maksa arvot sivulla oleva kuvaaja Contral Clinicsin asiakkaiden ikäjakaumasta
Ellipse Blue Light

Nuorin

Ellipse Primary

Keski-ikä

Ellipse Light

Vanhin

Lähtötilanne

Alkoholistin maksa arvo sivulla oleva kuvaaja Contral Clinicsin asiakkaiden alkoholismin lähtötilasta

CAGE

DSMIIR

Hoidon alkaessa potilaista 97 % osoittautui alkoholiongelmaisiksi CAGE-määritelmän mukaan ja 92 % osoittautui alkoholiongelmaisiksi DSMIIR-määritelmän mukaan.

kokemuksia

Lue mitä tyytyväiset asiakkaamme sanovat alkoholistin hoidosta

Contral Clinicsin erittäin kokeneet lääkärit ja psykologit ovat hoitaneet menestyksekkäästi jo tuhansia eri taustat omaavia asiakkaita irti riippuvuuksista, kohti normaalia työ- ja perhe-elämää. Alkoholistin maksa-arvot (mm. alkoholistin GT-arvo) on myös saatu laskettua turvalliselle tasolle. Potilasturvan ja yksityisyyden säilyttämiseksi asiakaspalautteiden nimet on muutettu.

Tutustu myös Ylen 2016 julkaisemaan artikkeliin Jussista, kuka onnistui muuttumaan alkoholistista kohtuukäyttäjäksi Contral-hoitomenetelmän avulla.

Grafiikka jossa puhekuplia, tähtiä ja teksiä, Arvostelut piiirros
Työhöni kuuluu aika paljon edustamista. Minua alkoi pelottaa lähes jokailtainen alkoholin käyttö. Olin jäämässä koukkuun. Millään yrityksellä ei ole varaa pitää juoppoa vastuullisissa tehtävissä. Kävin läpi Contral Clinicsin hoito-ohjelman ja alkoholin käytön vähentäminen oli sen avulla yllättävän helppoa. Koska alkoholin käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan, edustustilaisuudetkin sujuvat hyvin.
Jussi N.
45 vuotta, Espoo
Työni vuoksi joudun matkustamaan ympäri maailmaa. Iltaisin ei usein ollut muuta tekemistä kuin juominen. Matkustaminen on kuitenkin rankkaa ja terveyteni alkoi heiketä. Käyn silloin tällöin Suomessa ja samalla aloitin Contral Clinicsin hoito-ohjelman. Terapian ja lääkkeen avulla sain juomiseni hallintaan. Osan käynneistä suoritin Contral Clinicsin terapeutin kanssa netin välityksellä. Alkoholin käytön vähentämisen ansiosta voin nyt erinomaisesti.
Jeffrey T.
56 vuotta, Lontoo
Vuosien mittaan alkoholin käyttöni lisääntyi vähitellen. Lopuksi joka ilta oli pakko juoda ainakin yksi viinipullo. Oli paineita töissä ja kotona. Siinä vaiheessa kun perhekin alkoi huomautella asiasta, tajusin ettei kaikki ole oikein kohdallaan. Kävin Contral Clinicsin hoito-ohjelman ja jo puolivälissä ohjelmaa alkoholinkulutukseni putosi puoleen. Nyt käytän alkoholia vain satunnaisesti.
Liisa K.
38 vuotta, Helsinki
Muutaman kerran vuodessa en pystynyt hillitsemään omaa alkoholin käyttöäni. Etenkin loma-ajat tuli juotua aamusta iltaan ja juomiseen saattoi mennä useita vuorokausia kerrallaan. Onneksi vaimoni lopuksi kyllästyi ja varasi ajan Contral Clinicsistä. Hoito-ohjelman käytyäni ei ole tullut yhtään retkahdusta. Parasta oli se että kaikki kävi täysin huomaamattomasti. Kukaan muu ei saanut tietää asiasta paitsi vaimo.
Matti V.
37 vuotta, Tampere
Työpaikalla saneerattiin ja jäin työttömäksi. Vähitellen lähikuppilasta tuli kuin toinen koti. Kalja maittoi ja rahat olivat aina lopussa. Contral Clinicsin hoito-ohjelman avulla alkoholinkäyttöni on nyt vähentynyt murto-osaan. Raha-asiani ovat kohentuneet ja aamut ovat ihan erilaisia. Ystäväni ovat säilyneet mutta lähikuppilassa tulee käytyä vain harvoin. Käyn jatkokäynneillä Contral Clinicsissä noin kerran vuodessa.
Ulla L.
53 vuotta, Vantaa
Black arrow left
Black Arrow right
Lue lisää kokemuksia
Heräsikö kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä täysin anonyymisti suojatulla yhteydenottolomakkeella.
Ota yhteyttä
hoitaja tekee kirjausta potilaasta kansioonsairaanhoitaja kirjoittaa potilaspapereihin tietoja pöydän äärellä