Antabus - alkoholismi kuriin pelon avulla?

category
ARTIKKELI
calendar
28.7.2023
Contral Clinics

Antabus: työkalu alkoholittomuuteen

Disulfiraami, aktiivinen ainesosa tunnetussa alkoholiriippuvuuden hoitolääkkeessä, on monille pelkkä sivuhuomio. Kauppanimi Antabus on kuitenkin muodostunut lähes synonyymiksi itse lääkkeelle.

Onko lääke tosiaan niin tehokas, että kauppanimi on kohonnut yli lääkeaineen tieteellisen nimen? Miten Antabus-lääke toimii? Ja mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla?

Antabuksen ainutlaatuinen vaikutusmekanismi

Toisin kuin jotkut muut lääkkeet, jotka pyrkivät hillitsemään alkoholin aiheuttamaa halua, Antabus toimii eri tavalla. Disulfiraami vaikuttaa alkoholiriippuvaisen kehoon estämällä entsyymin, joka normaalisti hajottaa alkoholia.

Tämän seurauksena kehossa kertyy asetaldehydi-nimistä yhdistettä, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kuten pahoinvointia ja sydänoireita. Tämä fyysinen reaktio toimii tehokkaana esteenä alkoholin nauttimiselle.

Selkeä pelote

Antabuksen ja alkoholin yhdistelmä? Ei ole suinkaan mikään helppo nakki, vaan odotettavissa on aikamoinen fyysinen vuoristorata..

Käyttäytymisen ohjaus

Jokainen kerta, kun ajatus drinkistä tulee mieleen, Antabus on kuin tiukka valmentaja huutamassa: 'Älä tee sitä!' Se saattaa tuntua kovalta peliltä, mutta se on osa isompaa strategiaa - voitto alkoholista."

Nuori mies makaa sängyllä vieressään lääkepakkauksia ja olutpullo

Lisääntynyt tietoisuus

Pelko Antabuksen aiheuttamasta voimakkaasta reaktiosta voi auttaa lisäämään ihmisen tietoisuutta omista juomatavoistaan.

Se voi tehdä heistä tietoisempia omista valinnoistaan ja käyttäytymisestään alkoholin suhteen.

Kuitenkin Antabuksen tehokkuus riippuu merkittävästi potilaan sitoutumisesta, eikä sen “rangaistusperusteinen” lähestymistapa välttämättä sovi kaikille.

Antabuksen vaihtoehdot: naltreksoni ja nalmefeeni

On tärkeää ymmärtää, että jokaisen toipumisprosessi on ainutlaatuinen ja muita hoitovaihtoehtoja on saatavilla. Naltreksoni ja nalmefeeni ovat kaksi tällaista vaihtoehtoa, joita käytetään Contral Clinicsin hoitomenetelmän osana. Molemmat lääkkeet ovat opioidiantagonisteja, jotka vähentävät alkoholin tuottamaa nautintoa ja euforiaa.

Naltreksoni ja nalmefeeni toimivat muokkaamalla aivojen palkitsemisjärjestelmää, joka aktivoituu tyypillisesti alkoholin nauttimisen yhteydessä.

Sen sijaan, että ne estäisivät alkoholin käyttöä negatiivisen vahvistuksen avulla kuten Antabus, nämä lääkkeet tekevät alkoholista vähemmän houkuttelevan ajan myötä.

Muita lääkkeitä alkoholiriippuvuuden hoidossa

Myös muita lääkkeitä, kuten akamprosaattia ja topiramaattia, käytetään alkoholiriippuvuuden hoidossa.

Akamprosaatti auttaa palauttamaan aivojen kemiallisen tasapainon, joka on häiriintynyt alkoholin vuoksi, kun taas topiramaatti, joka on alun perin epilepsialääke, auttaa vähentämään alkoholin himoa.

Paras hoito on yksilöllinen

Vaikka Antabusilla on sen erityinen asema alkoholiriippuvuuden hoidossa, on tärkeää muistaa, että mikään yksittäinen lääke ei ole paras valinta kaikille alkoholiriippuvuudesta kärsiville.

Hoidon onnistuminen riippuu monista yksilöllisistä tekijöistä, kuten terveydentilasta, valmiudesta muutokseen ja erityisistä hoitotavoitteista.

Useita polkuja kohti samaa tavoitetta

Kun puhutaan alkoholismin hoidosta, lääkkeet laittavat laittavat hommaan vauhtia. Ne toimivat ikään kuin selkärankana, tukien psykososiaalista hoitoa.

Oli kyse sitten Antabuksen tiukasta lähestymistavasta tai naltreksonin tai nalmefeenin lempeämmästä suostuttelusta, hoitovaihtoehtoja on laajasti saatavilla. Tärkeintä on hakea apua ja hyödyntää oikeita strategioita taistelussa alkoholiriippuvuutta vastaan.

Haluatko tietää lisää?

Tietoa Contral Clinicsin psykoterapiaan ja opioidiantagonistilääkitykseen perustuvasta hoitomenetelmästä löydät Palvelut-sivulta. 

Voit myös tehdä alkoholiriippuvuutta ja siihen liittyvien riskien tasoa mittaavan Audit-10 testin alla. 

Lähteet: 

Disulfiram (Antabuse): Side Effects & Uses for Alcoholism Treatment (americanaddictioncenters.org)

Disulfiraami (Antabus®) | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)

Disulfiraamihoito (duodecimlehti.fi)

Päihdelinkin keskustelualue • katso viestiketjua - Antabus kokemuksia (paihdelinkki.fi)

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita