Alkoholistin käytösoireet

category
ARTIKKELI
calendar
17.7.2023
Contral Clinics

Alkoholistin käytösoireet ja niiden vaikutus tunnetiloihin

Tässä artikkelissa tutustumme alkoholistin käytösoireisiin ja niiden vaikutukseen ihmisen tunnetiloihin. On tärkeää ymmärtää, että alkoholismi on sairaus eikä vain heikkous tai huono tapa. Monet alkoholistit kamppailevat riippuvuuden kanssa ja tarvitsevat ammattiapua päästäkseen siitä eroon. Siksi alkoholistin käytösoireet pitää osata nähdä myös sairauden oireina, joiden täydellinen hallitseminen onnistuu vain harvoilta alkoholismiin sairastuneilta. Useimmat alkoholistit sen sijaan ovat enemmän tai vähemmän voimattomia sairauden ilmentymien edessä.

Alkoholi tabuna: kielletty, vähätelty ja salattu käyttö

Alkoholismi alkaa usein huumalla. Juomahetket tuntuvat vapaudentäyteisiltä ja riemukkailta, mutta tämä julma herra ottaa pikkuhiljaa yhä tiukemman otteen. Alkoholisti menettää kontrollin, kun juominen ottaa ohjat hänen elämästään.

Ennen niin iloinen ja aktiivinen ihminen huomaa vähitellen, miten alkoholi hiipii varkain hänen elämäänsä.

Aluksi juomista vähätellään, ja asialle jopa naureskellaan. Kielletään ongelman olemassaolo täysin. Alkoholi auttaa rentoutumaan ja irrottautumaan arjen huolista. Uskotellaan että kaikki on hallinnassa, mutta totuus usein on, että alkoholi on jo ehtinyt saada vallan. Salaa ryyppäämistä jatketaan ja tyhjät pullot ujutetaan huomaamatta sopiviin piilopaikkoihin.

Hallinnasta holtittomuuteen: alkoholin käytön ajoittaiset lipsahdukset tai pysyvä menetys?

Alkoholin nauttiminen lisääntyy vähitellen myös silloin, kun ollaan yksin. Se toimii ikään kuin pakenemisena arjen stressistä ja vaikeuksista. Pian kuitenkin huomataan, että alkoholia tarvitaan päivittäin selviytymään päivästä toiseen. Tämä kehitys voi olla huolestuttava merkki alkoholismin etenemisestä. Alkoholi alkaa hallita elämää ja tulla välttämättömäksi selviytymiskeinoksi, joka antaa hetkellisen helpotuksen, mutta samalla syventää riippuvuutta ja vahingoittaa sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia. On tärkeää tiedostaa tämä kehitys ja tarvittaessa hakea apua ja tukea alkoholiongelman selättämiseksi.

Juoman lumoissa - jatkaminen haitoista huolimatta

Juomisen taakse paetaan tunnetta, olipa kyseessä sitten ilo tai suru. Selitetään juomista unettomuudella, kivuilla ja stressillä. Juominen tuo hetkellistä helpotusta, jopa euforian tunnetta, mutta samalla se vie syvemmälle alkoholismin otteeseen. 

Yksi alkoholismin merkeistä on kyvyttömyys rajoittaa alkoholin käyttöä. Alkoholisti yrittää ensin hillitä juomistaan, mutta lopulta sortuu aina juomaan enemmän tai pidempään kuin oli tarkoitus. Tämä pettymys ja syyllisyys luovat noidankehän, josta on vaikea hypätä pois. 

Alkoholistin käytösoireet vaivaavat naista joka istuu portailla viinilasi vierellään ja pitelee päätä käsissään.

Lasin äärellä: alkoholin etusijalle asettaminen elämän muiden arvojen edelle

Alkoholismin edetessä alkoholisti osoittaa useita käytösoireita. Hän kamppailee velvollisuuksiensa, kuten töiden tai koulun, pitämisessä kiinni. Myöhästely ja tehtävien hoitamatta jättäminen ovat arkipäivää. Lisäksi hän vetäytyy sosiaalisista tilanteista ja ystävistään, kun pullo ottaa ohjat. Tämä haurastuttaa sosiaalisen verkoston ja synnyttää ahdistusta. Alkoholisti alkaa antaa alkoholille etusijan muiden tärkeiden asioiden, kuten perheen, uran tai harrastusten, edelle.

Juomisesta tulee ensisijainen tavoite, kun kaikki muu menettää merkityksensä. ICD10 -luokituksen mukaan nämä ovat jo vakavia merkkejä riippuvuudesta.

Punainen lanka katkeaa: alkoholin käytön vaikutukset mielialaan ja käyttäytymiseen

Alkoholin vallan alla parisuhteet ja perhesiteet, rappeutuvat, kun rakkaus haalistuu ja juominen korvaa läheisten tarpeet. Jatkuva valehtelu, ärtyneisyys ja ahdistus aiheuttavat piinaa ja turhia riitoja. Kommunikaatio katkeaa, ja pettymys valtaa mielen.

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Vahvistuvat alkoholistin käytösoireet ja syventyvä kuilu

Alkoholi ja masennus usein kulkevatkin käsi kädessä. Jotkut ihmiset, jotka kärsivät masennuksesta, saattavat turvautua alkoholiin lievittääkseen oireitaan tai tunteakseen hetkellistä helpotusta. 

Alkoholin nauttiminen voi tuottaa lyhytaikaista mielihyvää tai rentoutumista, mutta se ei käsittele masennuksen perussyitä.

Alkoholistin käytösoireet vahvistavat masennuksen oireita ja syventävät tunnetilojen kuilua entisestään. Jos haluat tietää lisää alkoholin ja masennuksen yhteydestä, niin lue tämä artikkeli.

Aivokemia ja alkoholistin käytösoireet - onko yhteys olemassa?

Sekä alkoholi että masennus vaikuttavat aivojen kemialliseen tasapainoon. Alkoholi voi vaikuttaa välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin, joka on tärkeä mielialan säätelijä. Pitkäaikainen alkoholin käyttö voi häiritä aivojen kemiallista tasapainoa ja pahentaa masennuksen oireita. Alkoholistin käytösoireet voivatkin usein olla merkki vakavammista juurisyistä, kuten alkoholiongelmasta tai taipumuksesta masennukseen.

Alkoholin viemä taloudellinen turvallisuus

Alkoholismi voi viedä myös taloudellisen turvallisuuden. Rahaa virtaa alkoholiin, kun alkoholisti käyttää suurimman osan tuloistaan juomiseen. Tämä johtaa taloudellisiin vaikeuksiin ja velkaantumiseen.

Myös impulsiiviset taloudelliset päätökset vahingoittavat sekä alkoholistia että hänen läheisiään.

Alkoholismi ja terveysongelmat

Alkoholin väärinkäyttö voi aiheuttaa myös muita vakavia fyysisiä oireita ja kalliita sairaalareissuja. Maksasairaudet, sydänongelmat, ruoansulatusvaivat ja hermoston häiriöt ovat alkoholismin tuhoavia jälkiä. Alkoholin liiallinen käyttö voi vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa maksasairauksia, kuten rasvamaksaa ja maksakirroosia. Se voi myös vaikuttaa haimaan ja johtaa haimatulehdukseen. Alkoholistit ovat alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille sekä erilaisille syöville. Suurimpana ongelmana eivät siis aina olekaan varsinaiset alkoholistin käytösoireet, vaan alkoholin liikakäytöstä aiheutuvat terveysriski.

Monimuotoiset alkoholistin käytösoireet

On tärkeää tunnistaa nämä merkit ajoissa ja tarjota apua ja tukea alkoholiongelman kanssa kamppaileville läheisille. Alkoholismi on kuin villejä, arvaamattomia värejä maalaava taiteilija. Käytösoireiden monimuotoisuus maalaa jokaisen alkoholistin elämän oman ainutlaatuisen taulunsa. Joku taistelee fyysisen riippuvuuden kahleissa, kun toisella sydämen haavat huutavat hoitoa. Tässä kirjossa ei ole kahta samanlaista tarinaa, mutta kaikilla on yhteinen tavoite: vapautua alkoholin otteesta.

Milloin on aika hakea apua alkoholismiin?

Jo tiedon hakeminen alkoholistin käytösoireista tai muusta alkoholin liikakäyttöön yhdistetystä aiheesta kertoo mahdollisesta epäilystä joko omasta tai lähipiirin ongelmasta. Vaivattomin tapa on tehdä tämänkin artikkelin keskivaiheilta löytyvän AUDIT-testin kaltainen suuntaa antava itsearviointi, ja hakeutua sen jälkeen tarvittaessa ammattilaisen juttusille.

Contral Clinics hoitaa alkoholistin käytösoireiden juurisyytä tehokkaalla menetelmällä

Contral Clinics on yksityinen riippuvuushoitoihin keskittynyt avohoitoklinikka, jolla on jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus etenkin alkoholismin hoidosta ja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Contral Clinicsin tavoitteena on tarjota kokonaisvaltainen ja yksilöllinen hoito, joka vastaa jokaisen potilaan ainutlaatuisia tarpeita. Yhdistämällä lääketieteelliset innovaatiot, tutkimustieto ja ammattilaisten tuki, klinikka pyrkii tukemaan alkoholisteja heidän toipumismatkallaan kohti terveempää ja tasapainoisempaa elämää. Contralin hoito-ohjelmaan tutustuminen onnistuu parhaiten varaamalla lyhyt infokäynti, jonka aikana paitsi kartoitetaan alkoholiriippuvuusi tilaa mutta myös keskustellaan alkoholismin hoito-ohjelman keskeisistä elementeistä.

Lähteet: 

Raitistuneet alkoholistit avautuvat juomisestaan: viisi yleistä oletusta juopon ajatuksenjuoksusta ja miksi ne monesti ovat vääriä

Alkoholinkäyttöön liittyvät mielenterveyden häiriöt (duodecimlehti.fi)

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita