Alkoholistin käytösoireet - tunnista oma tai läheisen ahdinko

category
ARTIKKELI
calendar
17.7.2023
Contral Clinics

Alkoholinkäytön piina - alkoholistin käytösoireet ja niiden vaikutus tunnetiloihin

Tässä artikkelissa tutustumme alkoholistin käytösoireisiin ja niiden vaikutukseen ihmisen tunnetiloihin. On tärkeää ymmärtää, että alkoholismi on sairaus eikä vain heikkous tai huono tapa. Monet alkoholistit kamppailevat riippuvuuden kanssa ja tarvitsevat ammattiapua päästäkseen siitä eroon. 

Alkoholi tabuna: kielletty, vähätelty ja salattu käyttö

Alkoholismi alkaa usein huumalla. Juomahetket tuntuvat vapaudentäyteisiltä ja riemukkailta, mutta tämä julma herra ottaa pikkuhiljaa yhä tiukemman otteen. Alkoholisti menettää kontrollin, kun juominen ottaa ohjat hänen elämästään.

Ennen niin iloinen ja aktiivinen ihminen huomaa vähitellen, miten alkoholi hiipii varkain hänen elämäänsä.

Aluksi juomista vähätellään, ja asialle jopa naureskellaan. Kielletään ongelman olemassaolo täysin. Alkoholi auttaa rentoutumaan ja irrottautumaan arjen huolista. Uskotellaan että kaikki on hallinnassa, mutta totuus usein on, että alkoholi on jo ehtinyt saada vallan. Salaa ryyppäämistä jatketaan ja tyhjät pullot ujutetaan huomaamatta sopiviin piilopaikkoihin.

Hallinnasta holtittomuuteen: alkoholin käytön ajoittaiset lipsahdukset tai pysyvä menetys?

Alkoholin nauttiminen lisääntyy vähitellen myös silloin, kun ollaan yksin. Se toimii ikään kuin pakenemisena arjen stressistä ja vaikeuksista. Pian kuitenkin huomataan, että alkoholia tarvitaan päivittäin selviytymään päivästä toiseen. Tämä kehitys voi olla huolestuttava merkki alkoholismin etenemisestä. Alkoholi alkaa hallita elämää ja tulla välttämättömäksi selviytymiskeinoksi, joka antaa hetkellisen helpotuksen, mutta samalla syventää riippuvuutta ja vahingoittaa sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia. On tärkeää tiedostaa tämä kehitys ja tarvittaessa hakea apua ja tukea alkoholiongelman selättämiseksi.

Juoman lumoissa - jatkaminen haitoista huolimatta

Juomisen taakse paetaan tunnetta, olipa kyseessä sitten ilo tai suru. Selitetään juomista unettomuudella, kivuilla ja stressillä. Juominen tuo hetkellistä helpotusta, jopa euforian tunnetta, mutta samalla se vie syvemmälle alkoholismin otteeseen. 

Yksi alkoholismin merkeistä on kyvyttömyys rajoittaa alkoholin käyttöä. Alkoholisti yrittää ensin hillitä juomistaan, mutta lopulta sortuu aina juomaan enemmän tai pidempään kuin oli tarkoitus. Tämä pettymys ja syyllisyys luovat noidankehän, josta on vaikea hypätä pois. 

Nuori alkoholistinainen istuu portailla pää käsissä, etualalla puoliksi juotu viinilasi

Lasin äärellä: alkoholin etusijalle asettaminen elämän muiden arvojen edelle

Alkoholismin edetessä alkoholisti osoittaa useita käytösoireita. Hän kamppailee velvollisuuksiensa, kuten töiden tai koulun, pitämisessä kiinni. Myöhästely ja tehtävien hoitamatta jättäminen ovat arkipäivää. Lisäksi hän vetäytyy sosiaalisista tilanteista ja ystävistään, kun pullo ottaa ohjat. Tämä haurastuttaa sosiaalisen verkoston ja synnyttää ahdistusta. Alkoholisti alkaa antaa alkoholille etusijan muiden tärkeiden asioiden, kuten perheen, uran tai harrastusten, edelle.

Juomisesta tulee ensisijainen tavoite, kun kaikki muu menettää merkityksensä. ICD10 -luokituksen mukaan nämä ovat jo vakavia merkkejä riippuvuudesta.

Punainen lanka katkeaa: alkoholin käytön vaikutukset mielialaan ja käyttäytymiseen

Alkoholin vallan alla parisuhteet ja perhesiteet, rappeutuvat, kun rakkaus haalistuu ja juominen korvaa läheisten tarpeet. Jatkuva valehtelu, ärtyneisyys ja ahdistus aiheuttavat piinaa ja turhia riitoja. Kommunikaatio katkeaa, ja pettymys valtaa mielen.

Vahvistuvat oireet ja syventyvä kuilu

Alkoholi ja masennus usein kulkevatkin käsi kädessä. Jotkut ihmiset, jotka kärsivät masennuksesta, saattavat turvautua alkoholiin lievittääkseen oireitaan tai tunteakseen hetkellistä helpotusta. 

Alkoholin nauttiminen voi tuottaa lyhytaikaista mielihyvää tai rentoutumista, mutta se ei käsittele masennuksen perussyitä.

Alkoholistin käytösoireet vahvistavat masennuksen oireita ja syventävät tunnetilojen kuilua entisestään. 

Aivokemia

Sekä alkoholi että masennus vaikuttavat aivojen kemialliseen tasapainoon. Alkoholi voi vaikuttaa välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin, joka on tärkeä mielialan säätelijä. Pitkäaikainen alkoholin käyttö voi häiritä aivojen kemiallista tasapainoa ja pahentaa masennuksen oireita.

Alkoholin viemä turvallisuus

Alkoholismi voi viedä myös taloudellisen turvallisuuden. Rahaa virtaa alkoholiin, kun alkoholisti käyttää suurimman osan tuloistaan juomiseen. Tämä johtaa taloudellisiin vaikeuksiin ja velkaantumiseen.

Myös impulsiiviset taloudelliset päätökset vahingoittavat sekä alkoholistia että hänen läheisiään.

Alkoholismi ja terveysongelmat

Alkoholin väärinkäyttö voi aiheuttaa myös muita vakavia fyysisiä oireita ja kalliita sairaalareissuja. Maksasairaudet, sydänongelmat, ruoansulatusvaivat ja hermoston häiriöt ovat alkoholismin tuhoavia jälkiä. Alkoholin liiallinen käyttö voi vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa maksasairauksia, kuten rasvamaksaa ja maksakirroosia. Se voi myös vaikuttaa haimaan ja johtaa haimatulehdukseen. Alkoholistit ovat alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille sekä erilaisille syöville.

Alkoholistin käytösoireiden monimuotoisuus

On tärkeää tunnistaa nämä merkit ajoissa ja tarjota apua ja tukea alkoholiongelman kanssa kamppaileville läheisille. Alkoholismi on kuin villejä, arvaamattomia värejä maalaava taiteilija. Käytösoireiden monimuotoisuus maalaa jokaisen alkoholistin elämän oman ainutlaatuisen taulunsa. Joku taistelee fyysisen riippuvuuden kahleissa, kun toisella sydämen haavat huutavat hoitoa. Tässä kirjossa ei ole kahta samanlaista tarinaa, mutta kaikilla on yhteinen tavoite: vapautua alkoholin otteesta.

Contral Clinicsin tavoitteena on tarjota kokonaisvaltainen ja yksilöllinen hoito, joka vastaa jokaisen potilaan ainutlaatuisia tarpeita. Yhdistämällä lääketieteelliset innovaatiot, tutkimustieto ja ammattilaisten tuki, klinikka pyrkii tukemaan alkoholisteja heidän toipumismatkallaan kohti terveempää ja tasapainoisempaa elämää.

Lähteet: 

Raitistuneet alkoholistit avautuvat juomisestaan: viisi yleistä oletusta juopon ajatuksenjuoksusta ja miksi ne monesti ovat vääriä

Alkoholinkäyttöön liittyvät mielenterveyden häiriöt (duodecimlehti.fi)

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita