Alkoholismin vaiheet ja niiden kehitys

category
ARTIKKELI
calendar
31.7.2023
Contral Clinics

Alkoholismin vaiheet: ymmärrä alkoholismin kehittymistä ja siihen puuttumista 

Alkoholismin kehittyminen ei tapahdu hetkessä. Sen sijaan se on prosessi, joka etenee useissa vaiheissa. Tässä artikkelissa tarkastelemme alkoholismin vaiheita, perehdymme sen fyysisiin ja  psyykkisiin oireisiin eri vaiheissa, tutkimme alkoholistin käyttäytymisen muutoksia ja käymme läpi riskien vakavuutta alkoholismin edetessä. Opit myös, miten eri vaiheissa voidaan puuttua tilanteeseen ja kuinka puuttuminen voi olla helppoa tai vaikeaa alkoholismin asteen etenemisen mukaan. 

Ensimmäinen vaihe: kohtuullinen juominen 

Tässä alkuvaiheessa ihminen juo alkoholia sosiaalisissa tilanteissa tai rentoutuakseen. Vaikka alkoholiin liittyvät ongelmat eivät vielä ole näkyvissä, tämä on vaihe, jossa alkoholin kulutus voi alkaa kasvaa hitaasti mutta varmasti. Tätä seuraavat alkoholismin vaiheet alkavat jo olla vaarallisempia.

Toinen vaihe: riskialtis juominen 

Alkoholismin vaiheet etenevät ennen pitkää toiseen vaiheeseen, jossa ihminen alkaa juoda useammin ja enemmän. Joillain ihmisillä tähän vaiheeseen siirtyminen tapahtuu erittäin nopeasti, kun taas toisilla siihen saattaa mennä jopa vuosia tai vuosikymmeniä.

Riskialtis juominen voi johtaa fyysisiin oireisiin, kuten pahoinvointiin ja vapinaan, sekä psyykkisiin oireisiin, kuten ahdistukseen ja  masennukseen.

Tässä vaiheessa on tärkeää havaita alkoholin liikakäytön merkit ja puuttua tilanteeseen ennen kuin se pääsee etenemään. 

Mustavalkoinen kuva haarautuvista junanraiteista sumuisessa kaupunkiympäristössä, jolla kuvataan reittiä jota alkoholismi vaiheet etenevät.

Kolmas vaihe: alkoholin väärinkäyttö 

Kun ihminen jatkaa liiallisen alkoholin käyttämistä, hän voi siirtyä kolmanteen alkoholismin vaiheeseen, joka  tunnetaan alkoholin väärinkäyttönä. Tässä vaiheessa alkoholista tulee tärkeä osa ihmisen elämää, ja hän voi alkaa menettää hallintaa juomisestaan. Fyysiset ja psyykkiset ongelmat, kuten esimerkiksi  maksavauriot, masennus ja riippuvuus, voivat kehittyä jo tässä vaiheessa. 

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Neljäs vaihe: alkoholismi 

Neljäs ja viimeinen vaihe, alkoholismi, on seuraus jatkuvasta alkoholin väärinkäytöstä. Ihminen on fyysisesti ja psyykkisesti riippuvainen alkoholista, ja hänen elämänsä pyörii alkoholin ympärillä. Fyysiset oireet,  kuten maksa- ja sydänvauriot, sekä psyykkiset oireet, kuten masennus ja ahdistus, voivat pahentua. Tässä vaiheessa puuttuminen on haastavaa, mutta äärimmäisen tärkeää. 

Puuttuminen alkoholismin eri vaiheissa 

Puuttumisen helppous tai vaikeus eri alkoholismin vaiheissa riippuu monista tekijöistä, ja lisähaastetta tuo se tosiseikka että alkoholismin vaiheet eivät aina etene lineaarisesti yhdestä vaiheesta selkeästi seuraavaan vaiheeseen. Alkoholismi vaiheet voivat myös jonkin verran sahata, eli esimerkiksi riskialttiin juomisen vaiheessa oleva henkilö saattaa onnistua vähentämään juomistaan kohtuulliselle tasolle pitkäksikin aikaa. Toisaalta taas mahdollisen retkahduksen tapahtuessa henkilö saattaa hyvinkin nopeasti edetä alkoholismin viimeiseen, vaarallisimpaan vaiheeseen.

Kohtuullisessa ja riskialttiissa juomisessa puuttuminen voi olla helpompaa, koska ihminen ei ole vielä kehittänyt fyysistä riippuvuutta alkoholista.

Sen sijaan alkoholismivaiheessa puuttuminen voi olla haastavampaa, mutta se on aina elintärkeää. Jopa niin sanottujen toivottomien tapausten on mahdollista parantua ammattilaisen avustuksella, varsinkin jos motivaatio on korkealla tasolla.

Alkoholismin vaiheet vaativat erilaista apua ja hoitoa

Alkoholismi on vakava sairaus, joka vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Alkoholismin vaiheet ymmärtämällä voidaan auttaa tunnistamaan taudin riskit jo varhaisessa vaiheessa. Kehotamme hakeutumaan apuun heti, kun alkoholin liikakäyttöön liittyvät ongelmat alkavat. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että apua on saatavilla ja että toipuminen on mahdollista myös myöhemmissä vaiheissa. Eri alkoholismi vaiheet vaativat erilaista puuttumista ja hoitoa. Me Contral Clinicsillä otamme huomioon yksilöllisen tilanteesi ja sovellamme tieteellisesti tutkitttuja ja tehokkaita hoito-ohjelmiamme juuri sinun tarpeisiisi. Ota rohkeasti yhteyttä alta avautuvalla lomakkeella ja kysy lisää hoidoistamme tai varaa infokäynti Yhteystiedot-sivun kautta. Artikkelin keskivaiheilla voit tehdä ilmaisen testin jonka avulla voit arvioida onko alkoholi muodostunut sinulle ongelmaksi.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita