Alkoholistin puoliso

category
ARTIKKELI
calendar
28.7.2023
Contral Clinics

Alkoholistin puoliso: kuinka tukea ja auttaa läheistä alkoholismista kärsivää

Alkoholismi on vakava ongelma, joka vaikuttaa paitsi alkoholistiin itseensä, myös hänen läheisiinsä. Kun puoliso kärsii alkoholismista, terveen puolison on tärkeää ymmärtää tilanteen vaikutukset ja löytää keinoja tukea ja auttaa alkoholistia hoitoon hakeutumisessa. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, miten alkoholismi vaikuttaa terveeseen puolisoon, miten tunnistaa oman puolison alkoholismi, miten suhtautua puolison alkoholismiin sekä kuinka tarjota tukea ja apua puolisolle hoitoihin hakeutumisessa. 

Alkoholismi vaikuttaa terveeseen puolisoon monin eri tavoin. Ensinnäkin, terve puoliso kokee usein voimakkaita tunteita, kuten surua, pettymystä, vihaa ja pelkoa. Alkoholistin jatkuva juominen voi aiheuttaa luottamuksen menettämistä ja vaikuttaa parisuhteen dynamiikkaan. Terve puoliso saattaa myös kokea syyllisyyttä ja epätietoisuutta siitä, miten toimia oikein alkoholistin läheisenä. 

Miten tunnistaa oman puolison alkoholismi? 

Oman puolison alkoholismi voi näyttäytyä monin eri tavoin. Tässä on joitakin merkkejä, joiden perusteella voi tunnistaa alkoholismista kärsivän puolison: 

1. Juominen hallitsee puolison elämää: Alkoholisoitunut puoliso juo usein suuria määriä alkoholia ja juominen näyttäytyy päivittäisenä toimintana. 

2. Salailu ja valehtelu: Alkoholisoitunut puoliso saattaa piilotella juomistaan ja valehdella sen määrästä tai tiheydestä. 

3. Ristiriidat ja väkivalta: Alkoholisoitunut puoliso voi kokea lisääntyviä ristiriitatilanteita ja alkoholin vaikutuksen alaisena voi esiintyä myös väkivaltaista käytöstä. 

4. Kiinnostuksen menetys muista aktiviteeteista: Alkoholisoitunut puoliso menettää usein kiinnostuksen aiemmin nauttimistaan harrastuksista tai sosiaalisista suhteista. 

Mustavalkoinen kuva jossa naisen käsi pitää kiinni miehen kädestä jonka ranteessa on kello.

Kuinka suhtautua puolison alkoholismiin ja tarjota tukea? 

Puolison alkoholismiin tulisi suhtautua vakavasti ja samalla ymmärtävästi. On tärkeää tiedostaa, että alkoholismi on sairaus eikä pelkkä valinta tai heikkous.

Terveen puolison tulee asettaa omat rajat ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan samalla kun tarjoaa tukea alkoholistille.

Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten suhtautua puolison alkoholismiin: 

1. Kommunikoi avoimesti: Puhu puolisollesi rehellisesti tunteistasi ja huolistasi. Vältä kuitenkin syyttelyä ja hyökkäävää kieltä, vaan keskity ilmaisemaan omia tarpeitasi ja toiveitasi.

2. Etsi tietoa: Ota selvää alkoholismin luonteesta ja hoidosta. Ymmärtäminen auttaa sinua tukemaan puolisoasi paremmin. 

3. Rajat ja itsestä huolehtiminen: Aseta selkeät rajat sille, mikä on hyväksyttävää käytöstä ja mikä ei. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi ja hae tarvittaessa apua esimerkiksi terapeutilta tai  vertaistukiryhmistä. 

4. Kannusta hoitoon hakeutumiseen: Tarjoa tukeasi ja kannustusta puolisolle hoitoon hakeutumisessa. Voit esimerkiksi auttaa häntä löytämään sopivia hoitovaihtoehtoja. 

Alkoholistin puolisona on tärkeää muistaa, että et ole yksin. On olemassa tukiryhmiä ja ammattilaisia, jotka voivat auttaa sinua tässä vaikeassa tilanteessa.

Alkoholistien puolisoille on tarjolla erilaisia hoito- ja tukivaihtoehtoja, kuten vertaistukiryhmiä, perheterapiaa ja yksilöterapiaa.

Näiden palveluiden avulla voi saada tukea, ymmärrystä ja oppia keinoja käsitellä tilannetta.  

Yhteenvetona, kun puoliso kärsii alkoholismista, terveen puolison tulee ymmärtää tilanteen vaikutukset ja löytää keinoja tukea ja auttaa alkoholistia hoitoon hakeutumisessa. On tärkeää suhtautua  tilanteeseen vakavasti ja samalla ymmärtävästi. Eli tarjoa tukeasi ja kannusta puolisoasi hakemaan apua. Muista myös huolehtia omasta hyvinvoinnistasi ja hakea tarvittaessa apua ammattilaisilta jos koet tilanteen itse raskaaksi.

Contral Clinicsin palvelut alkoholistin puolisoille

Tarjoamme varsinaisten alkoholismihoitojen lisäksi nimenomaan alkoholistien puolisoille tai läheisille räätälöityä terapiaa. Kysy lisää terapiapaketeista ottamalla yhteyttä.

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita