Alkoholi ja masennus - tunnista yhteys

category
ARTIKKELI
calendar
28.7.2023
Contral Clinics

Alkoholi ja masennus: käsittämätön yhteys ja kuinka tunnistaa se

Alkoholi ja masennus ovat kaksi sanaa, jotka tulevat usein käsi kädessä. Ne ovat kuin kaksi puolta samasta kolikosta, jotka ruokkivat toisiaan luoden negatiivisen kierteen. Vaikka alkoholi saattaa tuntua hetkelliseltä helpotukselta, se voi todellisuudessa pahentaa masennusta ja jopa johtaa alkoholiriippuvuuteen.

Alkoholin käytön vaikutukset masennukseen

Kun ihmiset ovat masentuneita, he saattavat kääntyä alkoholin puoleen etsiessään lohdutusta. Alkoholi on keskushermostoa lamaava aine, joka voi tuottaa hetkellisen tunne-elämyksen tai “huppelin”, mutta pitkällä aikavälillä se vain pahentaa masennuksen oireita.

Alkoholin ja masennuksen välillä vallitsee monimutkainen suhde.

Vaikka alkoholi voi lyhytaikaisesti lievittää joitakin masennuksen oireita, kuten surua tai ahdistusta, se itse asiassa pahentaa masennusta pitkällä aikavälillä.

Alkoholin käyttö voi johtaa masennuksen pahenemiseen, itsemurha-ajatusten lisääntymiseen ja jopa itsemurhan riskin kasvuun.

Lähikuva keski-ikäisen naisen kasvoista, joka kärsii alkoholi masennus -oireista.

Miten tunnistaa alkoholi masennus?

Yksi tärkeimmistä merkeistä on alkoholin lisääntynyt käyttö, erityisesti silloin, kun se on yhdistetty masennuksen oireisiin, kuten alakuloisuuteen, kiinnostuksen menetykseen tai unettomuuteen.

On tärkeää huomata, että alkoholi masennus ei aina ilmene surullisuutena.

Se voi ilmetä myös ärtymyksenä, keskittymisvaikeuksina tai jatkuvana väsymyksenä.

Avun hakeminen: ei ole häpeä pyytää tukea

On tärkeää ymmärtää, että alkoholi masennus -tila ei ole toivoton. Apua on saatavilla monista lähteistä, kuten terapeuteista, tukiryhmistä ja lääkäreistä. On tärkeää ottaa yhteys lääkäriin tai terveydenhuollon ammattilaiseen, jos epäilet, että sinulla tai läheiselläsi on alkoholismiin liittyvä masennus. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen voi tarjota sinulle tai läheisellesi asianmukaista hoitoa ja tukea ja yksityisistä palveluntarjoajista mm. Contral Clinics tarjoaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa, erittäin tehokasta hoitoa alkoholismiin.

Alkoholi ja masennus voivat tuntua voittamattomalta yhdistelmältä, mutta apua on saatavilla.

Jos tunnistat itsessäsi tai läheisessäsi alkoholismiin liittyvän masennuksen oireita, älä epäröi hakea apua. Muista, ettei ole häpeä pyytää apua. Alkoholi masennus on vakava asia, jota ei pidä jättää huomiotta. Voimme kaikki tehdä osamme taistelussa tätä vastaan, auttamalla itseämme ja toisiamme löytämään tien ulos pimeydestä.

Jos olet huolissasi omasta tai läheisen alkoholinkäytöstä, voit tehdä alkoholiriippuvuutta mittaavan ilmaisen ja anonyymin testin alta.

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita